wat is het verband tussen leverfalen en nierfalen?

De hoofdverbinding tussen leverfalen en nierfalen is dat beide voorwaarden kan leiden tot veel van dezelfde symptomen. Zij kunnen ook met elkaar optreden wanneer een patiënt heeft bepaalde voorwaarden. De nier- en leverfunctie op vergelijkbare wijze, aangezien elk orgaan een filter voor verschillende gebieden van het lichaam en elk optreden om toxine te absorberen uit de urine, maagdarmkanaal, en bloed. Dit maakt hen vooral gevoelig voor de ziekte in individuen die zich bezighouden met een hoog risico gedrag.

Zowel leverfalen en nierfalen komen vaker voor bij mensen die bepaalde stoffen misbruiken. Personen die alcohol, tabak, en recreatieve drugs gebruiken, lopen een veel hoger risico op het ontwikkelen van deze aandoeningen dan degenen die dat niet doen. Het eten van een vetrijk dieet en leven een sedentaire levensstijl ook het risico verhogen. Zowel leverfalen en nierfalen kunnen vaak worden voorkomen door regelmatig te oefenen en het eten van een dieet rijk aan groenten en fruit.

Leverfalen en nierfalen vertonen ook veel van dezelfde symptomen. Urine en spijsverteringsproblemen komen vaak met beide. Buikpijn kunnen ook in beide gevallen. Bijkomende symptomen kunnen zijn zwelling, rugpijn, veranderingen van de huid, jeuk, misselijkheid, en veranderingen in de smaak. Dit komt door giftige opbouw in beide gevallen, aangezien de organen niet goed kunnen afvalstoffen en chemicaliën filteren uit het lichaam. Geelzucht, of een opvallende gele verkleuring van de huid, kan duidelijk met of leverfalen of nierfalen worden.

Patiënten kunnen zowel dialyse ofwel leverfalen of nierfalen ontvangen teneinde hun lichaamsfuncties houden totdat de onderliggende oorzaak van de ziekte kan worden genezen, of tot een orgaantransplantatie kan worden uitgevoerd. Omdat het lichaam kan overleven met slechts één nier kan een levende donor mogelijk zijn voor mensen die behoefte hebben aan een niertransplantatie. Levende donoren kan ook een zijn een mogelijkheid voor de lever transplantatie ontvangers, omdat een klein deel van een gezonde lever kan worden getransplanteerd in de patiënt. Dit gedeelte zal uiteindelijk uitgroeien tot volledige omvang en functie als volwaardig orgaan en lever van de donor wordt vanzelf vullen.

Lever- en nierfalen kunnen zowel fataal als niet snel behandeld. Er zijn verschillende oorzaken voor beide, en een voorwaarde kan uiteindelijk leiden tot de ander als giftige stoffen zich ophopen in het lichaam en begint het systeem overbelast. Zodra verslechtering van de organen is begonnen, kan een transplantatie nodig zijn, zelfs na de eerste oorzaak is opgelost.