wat is het verband tussen cultuur en beleving?

Cultuur en beleving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, want het is door de mensen de eigen cultuur die ze bekijken en zien zichzelf en anderen in de wereld, evenals evenementen en sociale en politieke gebeurtenissen. Cultuur omvat mensen achtergrond en opvoeding evenals hun religieuze en politieke overtuigingen. Het is ook gebaseerd op factoren zoals iemands geslacht, ras, etnische afkomst en nationaliteit. Hoewel mensen gemakkelijk kunnen ontwikkelen van een waardering voor en begrip van verschillende culturen, hun perceptie van mensen – evenals hun perceptie van historische en sociale evenementen – en hun acties en overtuigingen zal waarschijnlijk sterk gekleurd of be├»nvloed door hun eigen cultuur.

Mensen analyseren wat zij waarnemen en ervaring door middel van hun eigen culturele achtergrond, wat betekent dat cultuur en beleving een belangrijke rol in hoe mensen interpreteren en begrijpen van de wereld om hen heen te spelen. Woorden of gedrag, zoals handgebaren, die beledigend of onbeleefd in de ene cultuur kan worden beschouwd kan neutraal worden beschouwd en onopgemerkt of positieve in een andere cultuur worden beschouwd. Terwijl het beleefd wordt beschouwd in sommige culturen te boeren na het eten van een maaltijd, bijvoorbeeld, wordt dit beschouwd als ruwe en sociaal onacceptabel gedrag in andere culturen. De perceptie dat mensen van de wereld om hen heen wordt vaak gekleurd door hun religieuze of politieke overtuigingen, dus de cultuur en beleving ook op deze manier zijn aangesloten. Sommige mensen geloven, bijvoorbeeld dat de overheid geld verzameld van de belastingbetaler om mensen in nood te helpen moet gebruiken, terwijl anderen dit zien als het bevorderen van de afhankelijkheid van de overheid hand-outs en vergoelijken luiheid.

Als een voorbeeld van hoe de cultuur en beleving zijn aangesloten, kunnen bepaalde dingen die in de ene cultuur aanvaardbaar worden geacht te worden beschouwd als volledig onaanvaardbaar in een andere cultuur. Bijvoorbeeld, sommige culturen door de vingers zien en regelmatig te oefenen gearrangeerde huwelijken, waarbij een vrouw wordt verteld door haar familie met wie ze zal trouwen – meestal een man uit een gezin met vergelijkbare sociale en economische draagkracht. Het huwelijk, in feite kan worden geregeld door de ouders van zowel de mannelijke als de vrouwelijke, die geen van beiden heeft een keuze in de zaak.

In een dergelijk geval, de ouders denken dat ze het juiste te doen door het organiseren van een huwelijk dat zal bijdragen aan de toekomst van hun kinderen. In andere culturen, is het idee van gearrangeerde huwelijken beschouwd als verkeerd, zo niet taboe, en kan zelfs worden beschouwd als een weerzinwekkende idee dat druist in tegen het idee van de mensenrechten en de vrijheid. Het komt allemaal neer op een kwestie van cultuur en waarneming.