wat is hdl?

HDL, of high-density lipoprotein, wordt meestal aangeduid als de “goede cholesterol.” In tegenstelling tot LDL, de low-density lipoproteïnen die moet worden op een laag niveau, HDL-niveaus in het lichaam worden verondersteld vrij hoog te zijn. HDL helpt overtollige cholesterol terug naar de lever voor uitscheiding door het gastro-intestinale systeem. HDL is bekend als goede cholesterol, omdat het helpt bij de verwijdering van cholesterol die arteriën kunnen blokkeren en beperken de bloedstroom.

Goede cholesterol worden verkregen met een eenvoudige bloedtest. De bloedtest wordt bevolen door een arts als onderdeel van een routinecontrole of screening. Dit bloedonderzoek wordt een lipideprofiel genoemd en meet zowel HDL en LDL met totaal cholesterol. De test geeft een arts met indicatoren die helpen bij de evaluatie risicofactor van een patiënt voor hart-en vaatziekten. Cholesterol werden gemeten in milligram per deciliter bloed.

Wanneer een lipidenprofiel wordt besteld, kan de arts een 12-uur vasten te verlangen en kan ook eisen dat bepaalde medicijnen tijdelijk is gestopt. Cholesterol testen is belangrijk, vooral bij patiënten die al een verhoogd risico op hart-en vaatziekten, zoals rokers, diabetici of mensen met een hoge bloeddruk of problemen met het gewicht. Ieders doel cholesterolgehalte verschilt enigszins, maar over het algemeen moet de goede cholesterol 60 mg / dL of hoger en niet minder dan 40 mg / dL om te voorkomen dat zij gevaar lopen.

In tegenstelling tot LDL niveaus, die soms door een cholesterolverlagend dieet zijn gericht, zijn HDL-gehalte gekoppeld meer levensstijl van een persoon dan een dieet alleen. Roken, overgewicht en sedentaire activiteiten zijn direct gekoppeld aan lage bloeddruk HDL niveaus. Afvallen, stoppen met roken en lichaamsbeweging zal HDL te verhogen. Echter, het regelen van de totale cholesterol is een combinatie van het verhogen van het goede en het verlagen van de slechte – een proces dat zowel de voeding en levensstijl veranderingen moeten bevatten. Bij aanpassing van de levensstijl en dieet alleen niet genoeg zijn, of als een patiënt weigert om wijzigingen aan te brengen, kan een arts een medicijn voor het verhogen van HDL niveaus voorschrijven.