wat is een lucht-en vaatziekten?

Een airborne ziekte is die door de lucht kan worden verzonden. Typisch deze ziekten reizen stofdeeltjes of ademhalingsdruppeltjes via niezen, hoesten, en zelfs lachen en spreken. Soms nauw contact met een besmet persoon of een andere drager van de ziekte is alles wat nodig is voor de vervuiling in de lucht. Voorkomende manieren om deze ziekten te voorkomen zijn onder andere het ontvangen van vaccins en contact met een besmet persoon te vermijden. Behandelingen variëren afhankelijk van de ziekte, maar de meeste zijn genezen met bepaalde medicijnen en rust.

Enkele van de meest voorkomende voorbeelden van in de lucht ziekten omvatten influenza, waterpokken, en Newcastle disease. Hoewel deze ziekten ernstige schade en zelfs de dood kan veroorzaken voor sommige patiënten, zijn ze meestal gemakkelijk te genezen als gediagnosticeerd en behandeld in de tijd. Meer levensbedreigende airborne ziekten omvatten meningitis, miltvuur, tuberculose en pokken, hoewel vaccins zoals gevorderd dat deze ziekten kunnen worden voorkomen.

Veel van deze ziekten kunnen worden voorkomen met vaccins. Bijvoorbeeld, het is gebruikelijk voor mensen in sommige landen tot griepvaccins, of griep shots, elk jaar te ontvangen. Afhankelijk van de ziekte, kunnen deze vaccins worden bijgewerkt naarmate de spanningen te veranderen. Natuurlijk, soms preventie is een kwestie van eerdere blootstelling aan de lucht ziekte. Dit is het geval bij mensen die waterpokken te contracteren als ze jong zijn en te voorkomen dat de ziekte te vangen opnieuw voor de rest van hun leven.

Afgezien van vaccins en eerdere blootstelling, de meest voorkomende manier om de ziekte te voorkomen is om contact met een besmet persoon te vermijden. Een besmette persoon kan zich isoleren tot hij goed is. Dit kan betekenen dat een verblijf thuis van het werk of op school of wonen in verschillende delen van het huis totdat de ziekte is verdwenen. Een barrière kan worden gemaakt als ten minste de besmette persoon of de gezonde mens draagt ​​een masker totdat de ziekte is genezen. Als isolatie en maskers zijn onmogelijk, eenvoudige manieren om vervuiling in de lucht te voorkomen zijn onder andere met betrekking tot de mond tijdens een hoest of niest en het verhogen van de ventilatie van een kamer.

Behandeling voor een airborne ziekte hangt af van de ziekte zelf. In de meeste gevallen zal de artsen antibiotica of antivirale medicijnen voorschrijven. Voor sommige in de lucht ziekten, zoals waterpokken en griep, een regime van rust, vloeistoffen, en koortsverwekkende en pijnstillende medicatie werkt goed. In sommige gevallen kan de besmette persoon worden in het ziekenhuis opgenomen en gezien vloeistoffen en intraveneuze antibiotica of antivirale medicijnen. Dergelijke patiënten kunnen onder jonge kinderen, oudere volwassenen en degenen van wie het immuunsysteem niet in staat zijn om de ziekte te bestrijden.